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CMCE response to the FCA consultation on extending the Senior Managers Regime to Benchmark 

Administrators   

 

Moving from the APR to the SMR  

Q1:  Do you agree with our assessment that benchmark administrators are unlikely to meet 

the criteria for Enhanced firms under the regime? 

CMCE agrees that Annex II benchmark administrators are unlikely to meet the criteria to apply the 

Enhanced regime.  

Q2: Do you agree that all benchmark administrators should be subject to the Core 

regime under the SMR in the first instance? If not, please explain why. 

CMCE disagrees with the application of the Core regime as the default regime for Annex II benchmark 

administrators and believes that Annex II benchmark administrators should be treated as Limited scope 

firms in the first instance.   

Following our discussions during our call on 29 August 2019 and the roundtable on 20 January 2020, CMCE 

would like to express again some concerns about the consequences that the application of the 

Core regime and the associated requirements may have on Annex II benchmark 

administrators, which have unique characteristics linked to their journalistic activities. While 

we understand that FCA will conduct its assessment in line with the “substance over form” principle, CMCE 

believes that Annex II benchmark administrators will in most cases prove not to be appropriately 

characterised as Core firms and would expect them to meet the criteria for the Limited scope waiver 

proposed by FCA. It is fundamental under the BMR that the governance structures for Annex II firms are 

not – and should not be - subject to prescriptive requirements otherwise applicable to Title II benchmark 

administrators only.   

As you may know, CMCE represents agriculture, energy, metals and other commodity market participants, 

trading venues and various media groups whose business includes the production of commodity price 

indices, established and/or operating in the EU, the European Economic Area, Switzerland and neighbouring 

countries. Our media groups operate large integrated editorial operations providing news, analysis and 

prices on commodity markets. Some of those prices are benchmarks for the purposes of the BMR; although, 

it should be stressed, the vast majority are not. Despite reassurance to the contrary, we believe that 

the Core regime requirements could alter the carefully calibrated requirements of the BMR 

for Annex II benchmark administrators and their internal organisation. While for benchmark 

administrators subject to Title II article 4 of BMR imposes governance and organisational requirements and 
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article 5 imposes a requirement for an oversight function, there is no equivalent requirement for commodity 

benchmark administrators under the Annex II regime. The requirement for independent external auditing 

under paragraph 18 of Annex II to the BMR provides the regulatory assurance which would otherwise have 

been addressed through governance and oversight requirements. Annex II benchmark administrators 

are thus free under the BMR to organise their internal governance and allocate 

responsibilities internally in whatever way they consider appropriate, provided they meet the 

other requirements of Annex II. There is no prescriptive element to the regime in this regard. 

Further, during our discussions at the FCA roundtable on 20 January 2020, we were comforted that FCA 

has acknowledged that, in the case of Annex II benchmark administrators, the SMR and the Conduct Rules 

would only apply in respect of people who exercise control over the provision of a benchmark.  We agree 

with that approach noting that, the BMR draws a critical distinction between “provision of a benchmark” as 

defined under article 3(5) of the BMR – which is not a regulated activity; and “control over the provision of a 

benchmark” which is how article 3(6) of the BMR defines the regulated activity of being an “administrator”. 

This distinction under the BMR ensures there is no overspill of the BMR into mere journalistic activities.  

Therefore, the SMR and the Conduct Rules should apply only to those senior managers and 

personnel to the extent their roles involve them in exercising control over the provision of a 

benchmark (and not to staff who are not involved in exercising control or to “control” staff 

in respect of any other functions they may conduct, including editorial functions in the 

provision a benchmark).  We believe this should be the case for all benchmark administrators 

when they administer Annex II firms, whether or not they administer other benchmarks.  

Where SMR and the Conduct Rules apply, they should limit SMRs’ responsibility to 

compliance with BMR in respect of “administration” activity within the BMR definition.   

Some of our members have since received a communication from FCA indicating that FCA would in fact 

seek to impose COCON not only on staff carrying the regulated activity of “control over the provision of a 

benchmark”, but also on staff of carrying out “related” functions, even for Annex II firms.  We have the 

gravest concern about this proposal and we do not understand FCA’s reasons for it.  It would drive a coach 

and horses through the distinction between “control” and “provision of a benchmark”, and would likely 

capture staff when carrying out journalistic activities effectively rendering their roles 

impossible to carry out in a regulated entity. As you are aware from our many previous 

communications on this subject, there are real conflicts between journalistic ethics and the 

requirements of COCON. 

We would kindly remind FCA that after the IOSCO PRA principles recognised the journalistic origins of all 

PRA price assessments, the BMR explicitly confirmed in Recital (16) and Article 2(2)(e) that the BMR does 

not apply to a journalist who does not have control over the provision of a benchmark. In addition, in 

paragraphs 3.22 and 3.23 of the Handbook Notice No. 56 dated June 2018, FCA gave assurance that the 

“Handbook requirements (will apply) to a Price Reporting Agency (PRA) subject to Annex II of the BMR in a way 

that is consistent with the lighter requirements and standards that apply to that PRA under the BMR”. 

We note, in addition, that FCA’s approach would apply SMR and the Conduct Rules to staff involved in the 

provision of a benchmark, which is an unregulated activity, for any firm which administers a Title II 

benchmark, whether or not it also administers an Annex II benchmark. We believe this one-size fits all 

approach to “mixed firms” of this nature would materially disadvantage them against pure Annex II 

administrators and could therefore lead to unnecessary compliance overhead or drive unnecessary business 

restructuring. This is at odds with FCA’s usual “substance over form” approach to supervision and could 

lead to the withdrawal of contributors to these Annex II benchmarks as they face – or at least perceive that 

they will face – more onerous requirements (something that would lead to less robust benchmarks, an 

outcome at odds with the FCA’s own objectives). Similarly, journalists could conclude they would be subject 

to a more onerous regulatory regime if they joined an administrator doing both Annex II benchmarks and 

Title II benchmarks, something which would lead to recruitment and retention disadvantages.   
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Q3: Do you agree that our waiver-based approach allows enough flexibility for benchmark 

administrators with different governance models? If not, please explain why.  

CMCE believes the Limited scope regime is better tailored for Annex II benchmark administrators. As 

indicated earlier, this regime would be more suitable to the existing governance and editorial oversight 

structures in place within our media organisations as Limited scope firms would have fewer SMFs to 

implement.  

We welcome the fact that you made clear that the waiver would adjust the definition of SMF29 so that it 

covers the most senior person in a firm with day-to-day responsibility for benchmark administration 

activities. We also welcome the fact that other SMFs (SMF16 – Compliance Oversight and SMF17 – Money 

Laundering Reporting Officer) would not apply in the case of Limited scope benchmark administrators. 

However, we would like to stress the importance of having a clear and streamlined waiver-based 

process when applying for the Limited scope categorisation. CMCE members include 

administrators, contributors and users of commodity benchmarks, as well as many firms who trade in pricing 

windows (or otherwise participate in price assessment processes) without contributing to a benchmark. 

Commodity benchmarks often relate to illiquid markets, where accurate price assessment can be 

challenging. The quality of benchmarks in such markets depends on ensuring that market participants are 

not discouraged from either contributing data or otherwise participating in the price assessment process. 

As pointed out during the roundtable on 20 January 2020, we have some concerns concerning the 

procedural steps to follow to be authorised as Core firms while applying for the Limited scope 

waiver at the same time. This will result in the need for firms to have preliminary meeting with FCA 

before submitting those applications. The reason for this is that firms will need to decide whether to 

authorise existing entities or to hive off the “control” functions into a separate entity for authorisation.  

Whether they do so – or are able to do so – will depend in large part on whether the Core or Limited 

scope regimes would apply to the authorised firm. There is, therefore, a “chicken and egg” question, 

depending on the FCA’s approach to the waiver application, on which the basis of an authorisation 

application will depend. Hence, we fear that the decision of whether to apply for the Limited 

scope regime and the absence of clear and predictable waiver process may trigger internal 

debates resulting in the loss of contributors, who might be discouraged from inputting in the 

price assessment process. Indeed, market participants could be deterred from providing input to the 

price assessment process, impacting on the ability of administrators to produce robust, representative 

commodity benchmarks. 

Q4: What are your views on our stated approach to assessing waiver applications? Are 

there factors we should exclude or other factors we should include? 

As mentioned in our response to Question 3, FCA should provide sufficient transparency into the waiver 

process to enable firms to utilise it in a predictable way. While we would not advocate setting an inflexible 

set of criteria, we would urge FCA to give indicative guidance setting out some of the key relevant factors 

in assessing a firm’s waiver application. 

The FCA’s operational objectives would need to be clearly listed and be proportionate to the specific 

objectives that the BMR aims to achieve by regulating benchmark administrators. At present, it is unclear 

what these objectives currently are, who is setting them, and who checks that they are complied with across 

all activities regulated by the FCA.  

Separately, it is unclear what extensively means and how this can be measured. 
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Q5: Do you agree with our proposals for applying SMFs to Core and Limited Scope 

benchmark administrators?  

Q6: Are there any Core SMFs or Prescribed Responsibilities that should not be applied to 

benchmark administrators? 

Conduct rules  

Q7: In line with our approach for other FCA regulated firms, do you agree that the Conduct 

Rules should be applied to all employees in benchmark administrators that undertake 

financial service activities?  

We understand that FCA is using the term “financial service activities” to include any regulated activities 

under FSMA. We do not agree with the use of this term, as Annex II benchmark administrators can hardly 

be regarded as providers of “financial services” in the normal sense of the term. This may be perceived by 

contributors to Annex II benchmark administrators that we do provide financial benchmarks and that there 

could be requirements imposed on them. This would have a chilling effect on voluntary contribution. 

We do agree that Annex II benchmark administrators would carry out “regulated activities” and, as noted 

in our response to Q1 above, we are firmly of the view that COCON should apply only to staff carrying 

out those activities and only when they do so. Any extension beyond this scope would bring journalists 

within COCON in respect of their journalistic activities. Not only would this be wrong in principle, but it 

would likely make the position of those journalists untenable, leading inevitably to staffing difficulties.  

Q8: Do you agree that benchmark administrators should have 12 months to train other 

staff on Conduct Rules, in line with the extension of the regime for other FCA 

regulated firms?  

CMCE would like to ask FCA to give 12 months for training from the date a firm becomes authorised by 

FCA. This could allow enough time to EU based firms to comply with the UK domestic regime if necessary.  

Q9: Do you agree that the Conduct Rules should be tailored for firms that are subject to 

the Annex II regime under the BMR to reflect their specific treatment under the BMR? 

CMCE supports the idea of promoting healthy cultures within financial services firms but would like to 

highlight the necessity of respecting the specific treatment of Annex II benchmark administrators under the 

BMR.  

While CMCE members welcome the proposal made by the FCA to tailor the application of the Conduct 

Rules for benchmark administrators subject to the Annex II regime under the BMR, CMCE is gravely 

concerned by the proposal to apply the Conduct Rules to the activities of employees in carrying on the 

function not only of “control over provision of a benchmark” but also (as recently communicated by FCA to 

some of our members “related activities”).  

As we understand FCA’s proposal in this respect, it would include employees carrying on “related activities” 

even if they are not involved in exercising “control over the provision of a benchmark”.  We cannot see how a 

person could be involved in the “provision of a benchmark” (an unregulated activity) without being carrying 

on “related activities” and, as such, this proposal would capture all the journalists involved in providing 

benchmarks. We believe this cannot be FCA’s intention, as we note FCA had proposed to remove staff 

merely “providing benchmarks” from the scope of COCON for Annex II firms. CMCE is very concerned 
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as in the case of PRAs this would include journalistic and editorial staff. As indicated earlier, the BMR 

includes safeguards for journalists which the FCA’s proposals, if carried forward, would contravene.  

As noted, individual Conduct Rules and Senior Manager Conduct Rules contain obligations 

which conflict with the responsibilities of editorial and journalistic staff. FCA should also 

recognise that contributors and journalists may withdraw from supporting Annex II benchmarks if 

uncertainty and lack of clarity means they perceive a new regime could affect them. 

Individual Conduct Rule 3 (“you must be open and co-operative with the FCA, PRA and other regulators”) and 

Senior Manager Conduct Rule 4 (“you must disclose appropriately any information of which the FCA or PRA 

would reasonably expect notice”) both raise precisely the same conflict with the freedom of expression. It is 

vital that neither is applied to journalists in respect of journalistic activity. Chapter 2 of Title II of the BMR, 

which provides for the reporting of infringements by an administrator to an NCA, does not apply to Annex 

II administrators. 

In addition, Annex II benchmark administrators adhere to “Editorial Codes of Conduct”, which provide 

editorial staff with strict guidelines. They are designed to protect the independence, integrity, credibility, 

honesty and reliability of the media organisations and their work, and to ensure the reliability of – and 

confidence in – the services provided by them, including the integrity of the indices they provide. Where 

an “Editorial Code of Conduct” requires journalists to operate with impartiality, this is likely to conflict 

with Individual Conduct Rule 4 (“you must pay due regard to the interests of customers and treat them 

fairly”). In fact, no editorial personnel should have “customers” or view their sources as customers, and they 

are required to act independently of the markets they report on. If an Annex II benchmark administrator 

has “customers” at all in respect of a regulated benchmark, those customers would typically include the 

trading venue to which the benchmark is licensed (and would not include market participants executing 

transaction referencing those benchmarks or market participants who contribute data).  

We note – and appreciate – FCA’s indication that the words “due regard” introduce an element of 

proportionality, but the level of proportionality to applied would ultimately remain unclear to administrators 

and the market.  As a result, the rule would introduce a significant perception of a conflict of interest in the 

eyes of stakeholders, especially contributors and others who are not customers within the Handbook’s 

meaning. In practice, such a duty to act in the interests of the trading venue (whose commercial interests 

are served by greater price volatility) would conflict with an Editorial Code requirement to be impartial or 

could otherwise impair the integrity of the benchmark. This is an example of a conflict that the current 

rigorous editorial standards, following best journalistic practice, explicitly eschews. Therefore, we would 

ask FCA to clarify the notion of “customer” by referring instead to definitions used in the BMR or 

reconsidering the application of this ICR entirely. The integrity of a benchmark should be a benchmark 

administrator’s concern and that should not be confused or diluted by conflicting notions that it should act 

in the interests of a particular body of people to the detriment of that objective. 

Individual Conduct Rule 5 (“you must observe proper standards of market conduct”) is one of the most 

problematic rules and we are unsure how this rule is to be interpreted in the context of PRAs and editorial 

operations. The staff of the benchmark administrators are specifically prohibited from trading in any 

commodity for which their company produces price assessments, reports or other market intelligence. The 

same would apply to the company’s own activities as an organisation, the companies do not participate in 

any market. As drafted and intended by FCA this principle is incompatible with the rules governing 

benchmarks administrators’ editorial activities. 

As indicated previously, we also have concerns regarding administrators of Annex II benchmarks 

carrying on any other regulated activity, including administering other types of benchmarks. 

Your current suggested exemption would only apply to administrators who do not do other financial 

services business other than Annex II benchmarks. As stated above, this seems contrary to the FCA’s usual 
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approach of looking at substance over form, could lead to the withdrawal of contributors and be difficult 

to attract and retain relevant staff if they perceive journalistic freedoms count be curtailed. 

 


