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CMCE response to European Commission consultation on the review of the Benchmark Regulation  

Section 2 – Critical benchmarks  

IBOR reform 

Q1: To what extent do you think it could be useful for a competent authority to have 

broader powers to require the administrator to change the methodology of a critical 

benchmark? Very useful –not useful at all (5 categories). Please explain. 

 

CMCE members are concerned by the approach envisioned by the European Commission to grant 

competent authorities with new powers to change methodology of critical benchmarks. We believe that 

regulatory interference in methodologies should be minimised and that the oversight and transparency 

provisions built into the framework should be enough to ensure that authorised benchmark administration 

is robust. 

Article 23(6)(d) of the Regulation, which empowers competent authorities to require a change to the 

methodology or to other rules of a critical benchmark when it risks becoming unrepresentative of its 

underlying market, is already a concern for CMCE members in this regard. Competent authorities already 

have sufficient well-established tools to ensure the adequate supervision of critical benchmarks which do 

not require NCAs to intervene in the methodology of a benchmark.  

In addition, assessing commodity prices is an activity which requires staff who have been thoroughly 

trained in price assessment and the appropriate methodologies. Given the high degree of expertise 

necessary it is unclear whether any circumstances could arise in which it would be anything except 

damaging to markets for a competent authority to have the power to intervene in or change the 

methodology of a commodity benchmark. 

Therefore, the assessment of commodity price benchmarks should stay in the remit of benchmark 

administrators. Competent authorities’ powers to ask for a change in a benchmark’s methodology should 

not be broadened beyond what already exists in article 23(6)(d). Indeed, we would welcome the deletion 

of this existing provision. 

 

Q2:  Do you consider that such corrective powers should apply to critical benchmarks at all 

stages in their existence or should these powers be confined to (1) situations when a 

contributor notifies its intention to cease contributions or (2) situations in which 

mandatory administration and/or contributions of a critical benchmark are triggered? 

Yes / no? Please explain. 
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Q3: Are there any other changes to Article 23(6)(d) BMR relative to the change of   

methodology   for   critical   benchmarks   that   might   be   desirable   to   improve   

the robustness, reliability or representativeness of the benchmark? Yes / no? Please 

explain.  

 

Orderly cessation of a critical benchmark 

Q4: To what extent do you think that benchmark cessation plans should be approved by 

national competent regulators? Agree completely –not agree at all (5 categories) + 

explain 

Q5: Do you consider that supervised entities should draw up contingency plans to cover  

instances  where  a  critical  benchmark  ceases  to  be  representative  of  its  underlying 

market? 

 

Colleges 

Q6: To what extent do you consider the system of supervision by colleges as currently 

existing appropriate for the supervision of critical benchmarks? Very appropriate –not 

appropriate at all (5 categories). If not, what changes would you suggest? 

 

Section 3 – Authorisation and registration 

Authorisation, suspension and withdrawal 

Q7: Do you consider that it is currently unclear whether a competent authority has the   

powers to withdraw or suspend the authorisation or registration of an administrator 

in respect of one or more benchmarks only? Very unclear –very clear (5 categories) 

The Regulation does not provide for authorisation or registration at the level of the benchmark but rather 

at the level of the benchmark provider. It is currently unclear whether a competent authority has the 

power to withdraw or suspend one or more benchmarks. It may be prudent to consider whether 

competent authorities’ ability to withdraw specific benchmarks could be clarified. The withdrawal of an 

entity’s authorisation would be a significant and potentially disproportionate action and may not be 

appropriate in a case where a specific benchmark or family of benchmarks requires specific or temporary 

remedy. Therefore, CMCE considers it would be more appropriate for NCAs to be able to apply these 

powers at a more granular level – i.e. individual benchmarks.  

However, this does introduce other issues with regard to the Benchmark Register. Currently, EU 

benchmarks are not listed individually on the register, only the administrator is listed. Therefore, the 

suspension/withdrawal of a single benchmark within an administrator portfolio would be unclear. This 

becomes even less clear where authorisation has been granted for a benchmark family. 

 

Continued used of non-compliant benchmarks  

Q8: Do you consider that the current powers of NCAs to allow the continued provision and 

use in existing contracts for a benchmark for which the authorisation has been 

suspended are sufficient? Totally sufficient –totally insufficient (5 categories). Please 

explain.  
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Q9: Do you consider that the powers of competent authorities to permit continued use of 

a benchmark when cessation of that benchmark would result in contract frustration 

are appropriate? Very appropriate –not appropriate at all (5 categories). Please explain 

Whilst CMCE understands that to avoid market disruption, continued use of a benchmark, post cessation, 

for legacy/existing contracts could be beneficial, the practicalities of this are unclear. If cessation is due to 

the benchmark no longer being representative of the underlying market, then continued reference could 

itself be disruptive. Cessation implies the benchmark is no longer available. Would the administrator be 

required to continue calculation and publication based on insufficient data? If not, it is unclear how 

legacy/existing contracts would be dealt with. 

Section 4 – Scope of the BMR  

Q10: Do you consider that the regulatory framework applying to non-significant 

benchmarks is adequately calibrated? Which adjustments would you recommend? 

Completely  adequately  calibrated –not  well  calibrated  at  all  (5  categories).  Please 

explain. 

Q11: Do you consider quantitative thresholds to be appropriate tools for the establishment   

of categories of benchmarks (non-significant, significant, critical benchmarks). If   

applicable, which alternative methodology or combination of methodologies would 

you favour? Completely appropriate –not appropriate at all (5 categories). Please 

explain. 

Q12: Do you consider the calculation method used to determine the thresholds for 

significant and critical benchmarks remains appropriate? If applicable, please explain 

why and which alternatives you would consider more appropriate. Completely 

appropriate –not appropriate at all (5 categories). Please explain. 

Q13: Would you consider an alternative approach appropriate for certain types of 

benchmarks that are less prone to manipulation. If so, please explain for which types. 

Completely appropriate –not appropriate at all (5 categories). Please explain. 

CMCE members believe that the current provisions of BMR do not take account of the different risk profile 

of commodity benchmarks. The risk profile associated with physical commodity markets is different to that 

in financial markets and relates to variations in price over time resulting from the extraction, transportation 

and the delivery of physical commodities. Commodity derivatives are predominantly used to manage these 

risks along this supply chain. Commodity benchmarks are by essence less prone to distortion caused by 

financial flows. In addition, PRAs have been implementing the IOSCO PRA principles since 2012. Recital 34 

of BMR says that “(…) Certain commodity benchmarks are exempt from this Regulation but would need to 

nevertheless respect the relevant IOSCO principles”. The small commodity benchmark exemption is predicated 

on administrators adhering, in the case of Annex II administrators, to the IOSCO PRA principles. This 

resulted in these principles becoming an integral part of PRAs’ management policies and operational 

processes.  

Hence, CMCE members would ask for a higher de minimis threshold to EUR 5 billion, as explained in our 

response to question 22.  
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Section 5 – ESMA register of administrators and benchmarks   

Q14:  To what extent are you satisfied with your overall experience with the ESMA register 

for benchmarks and administrators? If not, how could the register be improved? 

Completely satisfied –not satisfied at all (5 categories). Please explain. 

CMCE would like to raise the following issues to improve the ESMA register: 

• Having separate threads and therefore search criteria for EU and third country benchmarks is not 

ideal;  

• The “related third country benchmarks” column and associated link does not link to the related 

third country benchmarks;  

• Benchmark families should be listed/searchable. 

Q15:  Do you consider that, for administrators authorised or registered in the EU, the 

register should list benchmarks instead of/in addition to administrators? Agree 

completely –do not agree at all. (5 categories) 

Yes. CMCE considers the register should allow for the lowest level of granularity – individual benchmarks. 

The user should be able to drill down to the benchmark level from administrator, endorsing entity, 

benchmark family etc. or simply search by name of benchmark. 

Section 6 – Benchmark statement 

Q16:  In your experience, how useful do you find the benchmark statement? Very useful –not 

useful at all (5 categories) 

Q17:  How could the format and the content of the benchmark statement be further 

improved? 

Q18:  Do you consider that the option to publish the benchmark statement at benchmark 

level and at family level should be maintained? Should definitely be  maintained –should  

definitely  be  removed  (5  categories).  Please explain 

Section 7 – Supervision of climate related benchmarks  

Q19:  Do you consider that competent authorities should have explicit powers to verify (1)  

whether  the  chosen climate-related  benchmark complies  with  the  requirement of  

the  Regulation  and  (2)  whether  the  investment  strategy  referencing  this  index  

aligns with the chosen benchmark? Agree completely –donot agree at all (5 

categories). Please explain. 

Q20:  Do you consider that competent authorities should have explicit powers to prevent 

supervised entities from referencing a climate-related benchmark, if such benchmark 

does not respect the rules applicable to climate-related benchmark or of the 

investment strategy referencing the climate-related benchmark is not aligned with the 

reference benchmark? Agree completely – do not agree at all (5 categories). Please 

explain.  
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Section 8 – Commodity benchmarks  

Q21:  Do   you   consider   the   current   conditions   under   which   a   commodity benchmark 

is subject to the requirements in Title II of the BMR are appropriate? Completely 

appropriate –completely inappropriate (5 categories). Please explain. 

Recital 34 of BMR acknowledges the need to introduce specific requirements for commodity benchmarks 

that differ from the overall regime for financial benchmarks, given the unique characteristics of the physical 

commodity markets. Article 19 BMR sets out the distinct regime for commodity benchmarks by providing 

a tailored regime in Annex II instead of the requirements in Title II. However, there are exceptions for 

regulated-data benchmarks and benchmarks based on submissions by contributors the majority of which 

are supervised entities, or critical benchmarks with gold, silver or platinum as the underlying asset. We 

believe that the question of the majority threshold should be deleted. 

Whether or not a benchmark should be supervised under Annex II or Title II should depend on the 

features of the benchmark, not the regulatory status of any contributors.  The Annex II regime is actually 

the only appropriate regime under the current BMR to apply to PRA commodity price assessments, 

regardless of the identity of any contributors. It is an appropriate regime tailored to the features of 

commodity benchmark administration. 

The specific nature of commodity benchmarks has been rightly recognised by the EU and by IOSCO. BMR 

indeed acknowledges “the role of the IOSCO principles as a global standard for the provision of benchmarks” 

(Recital 45). Annex II is modelled closely on IOSCO’s Principles for Price Reporting Agencies which 

provided that PRAs and their contributors should operate in all cases according to IOSCO’s PRA 

Principles. This position was reconfirmed in IOSCO’s subsequent Principles for Financial Benchmarks 

which differentiated the approach necessary for commodity benchmarks. The threshold in Article 19 BMR 

which reclassifies the governance regime applicable to a commodity benchmark if a majority of 

contributors are supervised entities should be removed. Unlike many financial benchmarks the mix of 

contributors to a PRA benchmark can vary continuously. This means that at any one time there might be 

a minority of supervised contributors while on the next day there could be a majority. For example, 

consider a commodity benchmark subject to Annex II one of whose existing contributors subsequently 

becomes authorised as a MiFID II investment firm, tipping the balance over the majority threshold specified 

in Article 19. In this case, (a) the benchmark administrator and NCA would need to change the whole 

basis on which the administrator is supervised, (b) the administrator would need to engage with its 

contributors about those changes, seeking adherence to a code of conduct, initiating reporting protocols 

which are not suitable for commodity markets and so forth (which may deter some of those contributors 

from continuing) or (c) the administrator may want to exclude these contributors. Furthermore, if the 

mix of contributors were subsequently to change again, the process may have to be reversed. 

None of these outcomes would have a positive impact on the integrity of the benchmark, in fact they are 

more likely to harm it by reducing the level of contribution.  Similarly, for the same reason, administrators 

may be deterred from accepting contributions from supervised entities. In addition, an unintended 

consequence could be that the proportion of non-EU contributors increases as these would not be 

considered supervised entities. 

Nothing in the nature of the population of contributors could amount to a good supervisory reason for 

switching regimes from Annex II to Title II. Title II was not designed with PRAs in mind and any 

requirements to apply Title II would be very damaging. Title II is not compatible with the PRA assessment 

methodology for physical commodity markets, commodity benchmarks could end up being subjected to 

an entirely different regime that is inherently ill-suited to such benchmarks.  The requirements set out in 

Annex II remain relevant and appropriate regardless of the sources of information used by PRAs.  We do 

not think this could have been intended under BMR given the care and consideration around maintaining 
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separate regimes for commodity benchmarks and financial benchmarks through the IOSCO process, and 

as subsequently enshrined in BMR. 

Another anomaly is that the majority supervised entity threshold in Article 19 would place PRAs in 

jurisdictions outside the EU which are expected to comply with IOSCO’s PRA Principles, in the impossible 

position of applying inconsistent standards to the same benchmarks.  

There is no requirement for market participants in the physical commodity markets to provide 

information to PRAs. All information is submitted on a wholly voluntary basis. Any additional onerous 

obligations – such as the adherence to a code of conduct, or additional reporting – could have a chilling 

effect which would likely lead to them ceasing voluntary contributions to PRAs on the advice of their 

compliance and legal departments. Both IOSCO and energy regulators have issued specific warnings about 

this risk. 

PRAs are not also always able to monitor the number of supervised entities providing information. The 

mix of contributors to a PRA benchmark is constantly changing.  For example, global editorial teams in 

PRAs work collaboratively and teams covering market A (where the published price is used by an exchange 

as a ‘benchmark’ within BMR’s scope) will interact with colleagues covering markets B, C and D (where 

the published prices are not ‘benchmarks’) because these are linked physical markets (different grades of 

gasoline for example). Professional market reporting, which is integral to price reporting, in the 

commodity space requires that these relationships between different commodities are understood and 

reported on in context. A constant monitoring exercise of supervised contributors over the full range of 

the editorial activities is not always possible or reasonable. 

Q22: Do you consider that the compound de minimis threshold for commodity 

benchmarks is appropriately set? Completely appropriate –completely inappropriate (5 

categories). Please explain. 

We believe that the small commodity benchmark exemption in article 2(2)(g) should be reviewed. First, 

we believe the limitation of the exemption to benchmarks on “only one trading venue” should be amended 

to include the provision of a minimum trading volume for benchmarks traded in more than one trading 

venue. Secondly, we would ask for the €100mn threshold to be increased in a more proportionate way 

given the thresholds for significant and critical benchmarks, which are €50bn and €500bn respectively. 

Thirdly, the ‘only one trading venue’ exemption is anti-competitive without any apparent justification. The 

exemption provides an unhelpful incentive for Annex II benchmark administrators not to license 

benchmarks to more than one trading venue. 

The exemption for small commodity benchmarks is so narrow that in reality, most commodity 

benchmarks will simply have a one size fits all approach applied, without taking into account scale and 

volume. We believe it should be possible to introduce more meaningful tiers or thresholds that take a 

more proportionate view of the risks BMR seeks to prevent. Hence, CMCE members would advocate for 

a threshold at EUR 5 billion. Concerning the methodology for calculating the notional value, the calculation 

should be based on publicly available data.  
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Section 9 – Non-EEA benchmarks  

Q23:  To what extent would the potential issues in relation to FX forwards affect you? Very 

much –not at all (5 categories). If so, how would you propose to address these potential 

issues? 

Q24:  What improvements in the above procedures do you recommend? 


